Az “élmezőnyben” van Borsod, ami a munkahelyi baleseteket illeti

Megosztás

A fővárostól kicsit eltávolodva a második-harmadik helyen szerénykedik megyénk, rengeteg a munkahelyi baleset, kétes dicsőség.

A munkabaleseti adatok a három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget, ill. a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák.

Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.
A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.

Íme a legfrissebb adatok a 2023-as év első félévének munkahelyi baleseteiről, területi lebontásban.

Ebből kiderül, hogy Budapesten és Pest megyén kívül mindössze Győr-Moson-Sopron megye előz meg minket, kétes dicsőség egy ilyen listán Borsod-Abaúj-Zemplén megyének az élmezőnyben lenni, de sajnos ez a helyzet. Ezt 565 munkahelyi balesettel érdemeltük ki és ez csak az a szám egyébként, amit hivatalosan be is jegyeznek, azokról természetesen nem esik szó, amik nem kerülnek nyilvánosságra. Az adatok forrása az illetékes Minisztérium munkabaleseti statisztikája.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek